28 Ιουνίου, 2016

Vintage synths στην μοντέρνα παραγωγή//#1. KORG DELTA

Αυτό είναι το πρώτο από μια σειρά μικρά κείμενα που αφορούν διάφορα vintage-oldschool συνθεσάιζερ και την θέση τους στην σύγχρονη μουσική παραγωγή. Η προσέγγιση βγαίνει μέσα από την προσωπική εμπειρία χρήσης και παραγωγής. Η προσπάθεια μου θα είναι να αναδείξω τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα χρήσης αυτών των "δεινοσαύρων" και να βοηθήσω όποιον θέλει να μπει στο παιχνίδι να ξέρει από πριν τι θα συναντήσει αλλά και πως να μην σκορπίσει τα λεφτά του...
Korg Delta


ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

To Delta είναι ένα αναλογικό συνθεσάιζερ-string machine που έβγαλε η Korg το 1979.
Είναι ένα περίεργο υβρίδιο μεταξύ συνθεσάιζερ και "μηχανής εγχόρδων". Έχει φουλ πολυφωνία (εντυπωσιακό αλλά μην βιάζεστε ακόμα...). Έχει μια κάποια σχέση με το κτήνος που λέγεται TRIDENT.
Είναι αρκετά μεγάλο σε μέγεθος και εντυπωσιακό λόγω των πολλών slider και knobs που διαθέτει και το κλαβιέ του είναι 4 οκτάβες, full μεγεθος (γενικά την εποχη εκείνη τα μίνι πλήκτρα ήταν εξαιρετικά σπάνια, αν όχι ανύπαρκτα...)
Δεν μπαίνω σε παραπάνω τεχνικά, όποιος θέλει μπορεί να βρει λεπτομέρειες εύκολα.

ΑΓΟΡΑ

Το δικό μου το βρήκα σε μια αγγελία στην Χρυσή Ευκαιρία σε ιδιαίτερα χαμηλή τιμή. Κατά την διάρκεια της δοκιμής πριν το αγοράσω παρατήρησα ότι έβγαζε κάποιους ιδιαίτερα δυσάρεστους θορύβους μετά από λίγη ώρα... Power tip: όταν αγοράζουμε τέτοιου τύπου όργανα τα αφήνουμε αρκετή ώρα ανοιχτά. Τα περισσότερα προβλήματα εμφανίζονται όταν αρχίζουν να ζεσταίνονται... Εις γνώση μου το αγόρασα και βέβαια ήξερα πως υπάρχει σοβαρή περίπτωση να είναι τελείως άχρηστό, αλλά δεν είχα πληρώσει πολλά οπότε άξιζε το ρίσκο...
Μετά από μισή ώρα χρήσης το όργανο έκανε πολύ θόρυβο, φαινόταν πως υπέφερε. Έτσι το πήγα για σέρβις (full recap και αλλαγή 2 sliders) και 200 ευρώ και 6 μήνες μετά ήταν έτοιμο!

HXOΣ-ΧΡΗΣΗ

Η αλήθεια είναι πως στην αρχή απογοητέυτηκα. Ο ήχος του μου φάνηκε τραχύς και μου θύμιζε ακκορντεόν. Για να μπορέσει να βγάλει ήχο πρέπει να σκάψεις λίγο, να βρεις τα sweet spots, να το παιδέψεις. Αυτή είναι και η ομορφιά του όμως... Υπάρχουν synth που αμέσως ακούγονται όμορφα, μουσικά. Αυτό δεν ανήκει σε αυτήν την κατηγορία. Σε προκαλεί να προσπαθήσεις πολύ.

Και βέβαια έχει ιδιαίτερο τρόπο στο παίξιμο του. Δεν μπορείς να πάρεις φόρα και να παίζεις όπως ξέρεις. Όχι. Το όργανο είναι full πολυφωνικό αλλά το πετυχαίνει μέσω της "παραφωνίας". Δηλαδή η ίδια γεννήτρια, με το ίδιο φίλτρο και το ίδιο envelope παίζει την επόμενη νότα. Άρα δεν υπάρχει τόσο πλούσιο ηχόχρωμα. Κάθε φορά που πατάς μια νέα νότα οι υπόλοιπες ενεργοποιούνται πάλι, δεν είναι ανεξάρτητες ή η καινούργια που πατάς δεν ενεργοποιεί τα envelopes (ανάλογα την ρύθμιση). Έτσι ο χρήστης προσαρμόζει το παίξιμο του και τα riffs, καθως ανακαλύπτει και νέα λόγω ακριβώς της ιδιαιτερότητας του οργάνου.

Επιμένω στο παίξιμο γιατί το όργανο δεν έχει MIDI αλλά ούτε και άλλο τρόπο sequencing...

ΓΕΝΙΚΗ ΓΝΩΜΗ-ΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ

Εμένα που αρέσει πάρα πολύ. Τελεία. Είναι ιδιαίτερο, έχει δικά του τερτίπια και ο ήχος του μπορεί να γίνει πολύ πλούσιος και ενδιαφέρων ειδικά με την χρήση κάποιου chorus (που στο κάτω κάτω σε πολλά άλλα string machines ήταν ενσωματομένο και ήταν αυτό που έκανε την διαφορά). Είναι buzzy, έχει και ένα ωραιότατο bandpass φίλτρο για πιο ένρινα ηχοχρώματα και βέβαια είναι full πολυφωνικό (οκ, παραφωνικό..)

Στην σύγχρονη παραγωγή; Μπορεί να κάνει πολλά πραγματάκια για εμάς.

Σίγουρα μπορεί να βοηθήσει σε ήχους τύπου pad. Μην ξεχνάμε πως είναι αναλογικό όργανο, με πλούσιες αρμονικές και συνεχείς μεταβολές στην γεννήτρια. Μπορεί άνετα να σταθεί μόνο του με το ανάλογο reverb ή chorus αλλά και να φτιάξει layers για πιο μεγάλο εύρος αρμονικών.

Μπορεί να κάνει πολύ ωραία transitions και fx. To bandpass φίλτρο είναι ιδιαίτερο και σε συνδυασμό με το noise έχει να πει πολλά.

Έχει θέση σε chord stabs. Δεν είναι Sylenth, δεν είναι Juno. Αλλά αυτά τα έχουμε ακούσει και μάλιστα πολύ...

Τέλος τα strings. Δική τους κατηγορία, θυμίζουν 70s (ειδικά με phaser) και μπορούν έυκολα να δώσουν μια μελαγχολική-νοσταλγική διάθεση σε ένα κομμάτι.

Αν θέλετε να ακούσετε και να δείτε πως το έχω χρησιμοποιήσει παρακολουθήστε αυτά τα video από το κανάλι μου:)



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου